Helen Mirrens bästa roll.

The Queen.

image79

Jag såg The Queen igår. Har väl egentligen inte så jättemycket att säga. Skriver, som ni vet, ingenting om handlingen i filmerna i mina recensioner. Och känslorna har jag liksom lite svårt för att sätta ord på.
Men den var bättre än jag trodde. Och jag kan just nu inte komma på någon annan film där jag blivit så imponerad av en rollprestation. Helen Mirren fick en Oscar för sin roll som drottning Elizabeth II. Hon borde ha fått hundra. Helen Mirren läser inga repliker. Hon är inte kostymerad till oigenkännlighet. Hon spelar inte drottningen. Hon är drottningen. Hon är så sjukt bra så det går nästan inte att beskriva. Vilken stjärna!
Hon får drottningen att verka kall och hård och man vill bara hata henne, och helt plötsligt så använder hon ett ansiktsuttryck eller ett kroppsspråk som får en att sympatisera med henne fullt ut och tycka riktigt synd om henne. Det är någonting med Helen Mirrens blick. Den är så äkta på något vis.

De andra skådespelarna är också bra. Både prins Philip och Tony Blair är jättebra castade, prins Charles duger i alla fall. Och drottningens mamma påminner mig jättemycket om huvudrollen i animefilmen Det levande slottet, haha.
Resten av delarna i filmen lämnar jag åt er att själva bedöma. Det enda jag kan fokusera på ändå är huvudrollsinnehavaren. Det måste vara sjukt nervöst och modigt att porträttera en levande person. Speciellt när rollen inte är särskilt smickrande mot personen i fråga ... Helen Mirren har varit aktiv inom filmvärlden sedan 60-talet. I The Queen gör hon sitt livs roll. Det är jag säker på.


image78

Bild från NY Times.

Kommentarer
Postat av: Caroline

jaaa, det är min hund när hon var liten :)

2008-01-26 @ 14:32:30
URL: http://nindo.blogg.se
Postat av: Mr. Pitt

Måste säga att jag är lite kär i ditt bloggnamn ;)

2008-01-26 @ 15:17:21
URL: http://recipeforhappiness.blogg.se
Postat av: Mr. Pitt

ps chipsgrejen var ju helt galen! :D

2008-01-26 @ 15:30:18
URL: http://recipeforhappiness.blogg.se
Postat av: The City

Vill faktiskt se den. Bara för att ;)

2008-01-26 @ 18:07:55
URL: http://www.thecity.blogg.se
Postat av: Calle

Har du sett Elizabeth?

http://www.imdb.com/title/tt0414055/

Den handlar också om en drottning :)

Men appropå ditt filmtips så är det ju lättare för dig att tipsa om en film om jag säger något om vad jag gillar för filmer. Så jag räknar upp ett par filmen jag tycker är bra, och om det inte ger någon bra vägledning så kan du ju bara tipsa om två filmer du tycker att man bör se :)

Först kan jag säga att jag gillar alla filmgenrer utom skräck. Ett par av mina favoritfilmer är Barry Lyndon, Full Metal Jacket, Nyckeln till frihet, Minority report, När lammen tystnar och Life of Brian. Men just skräckfilmer och rysare gillar jag inte och det ska mycket till innan jag ser filmer av den genren. Annars så ser jag både långa dramafilmer, komedier, thrillers, mer eller mindre korkade actionfilmer etc :)

2008-01-26 @ 21:04:04
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Cineast

Mr Pitt: Vilken chipsgrej? Jag är helt lost nu.

The City: Ja, varför inte?

Calle: Nja, jag tycker Cate Blanchett ser så fånig ut där.

2008-01-27 @ 12:26:12
URL: http://www.cineast.blogg.se/
Postat av: emelie

ha en trevlig söndag :)

2008-01-27 @ 14:25:26
URL: http://emelieisaksson.blogg.se
Postat av: Cineast

Nej, Emelie, för du gör mig irriterad när du försöker ragga läsare.

2008-01-27 @ 14:29:10
URL: http://www.cineast.blogg.se/
Postat av: Jelena

Håller med dig, hon var fantastiskt bra i den rollen. Fast är jag elak om jag säger att hon var för bra för just den filmen? Hon gjorde ju hela filmen!
(Sedan är jag ingen expert på engelska kungahuset, förmodligen är de så där trista och gråa som resten av skådisarna var i filmen, och då är det ju bra skådespeleri iofs...)
Trodde verkligen inte att jag skulle gilla filmen innan jag såg den, men tack vare henne gjorde jag faktiskt det.

2008-01-30 @ 17:26:26
URL: http://styleiseternal.blogg.se
Postat av: Cineast

Jelena: Ja, du har absolut rätt i att hon gjorde hela filmen. Eller i alla fall nästan.

2008-01-30 @ 17:30:27
URL: http://www.cineast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0